Vinbladsdolmar med lamm

Vinbladsdolmar med lammfyllning

Receptet räcker till 4 personer som måltid om man har en sallad till, men dolmarna är också kanonbra att ha på en buffé och då räcker de naturligtvis till fler.


Koka 1 dl ris och låt svalna. Vi använder Basmatiris, men det fungerar med nästan vilket vitt ris som helst. Plocka 45 vinblad, klipp av stjälken och blanchera dem i kokande vatten en halv minut. Lyft upp dem med hålslev och låt dem svalna på skärbräda.

Sprätta skinnet på 500 g Marrakech-korv (6-7 st) och blanda färsen med det kokta riset, en nypa salt, en liten finhackad lök, 0,75 dl hackad persilja och 3 msk tomatpuré.

Ta ett blad i taget och lägg det med bladnerverna uppåt. Ta färs ungefär motsvarande en liten köttbulle, forma till en liten korv och lägg på bladet. Rulla sedan dolmen genom att börja från stjälkfästet och vika in sidorna. Vartefter dolmarna blir färdiga läggs de med skarven nedåt i smord ugnsform.

Smält 3 msk smör och blanda i 3 pressade vitlöksklyftor, 0,5 dl pressad citronjuice och 1,5 dl vatten. Häll vätskan över dolmarna och grädda i 225 g ugn 40 minuter.

Vi äter dem gärna med tjock, grekisk yoghurt och en tomatsallad. En riktig tabbouleh är också riktigt gott till!